Eski notlarımı ve ajandalarımı temize çekerken bulduğum birkaç sayfalık bir yazı var. Dış ticaret nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir, önemli noktaları nelerdir gibi konuları anlatıyor. Bu yazıyı ufak bölümler halinde yayınlamaya karar verdim. Böylece zamanında benim yararlandığım bu notlardan yararlanabilir, belki siz de kazanç sağlayabilirsiniz.
Dış ticaret faaliyetlerinde bulunmak için LTD.ŞTİ. veya Adi Ortaklık şeklinde bir işletme kurulması ve işletme ana sözleşmesinde faaliyet konuları arasında DIŞ TİCARET ile uğraşılacağı mutlaka belirtilmiş olmalıdır.
Firma ismi seçilirken; müşterilerin firmanın dış ticaret ile uğraştığını açıkca anlayacakları şekilde ünvanlar seçilmelidir. Örneğin ;
ASLAN DIŞ TİCARET A.Ş.
MCA DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ.
uygun isimlerdir. ABC İNŞAAT TURİZM TAAHHÜT ve DIŞ TİCARET A.Ş. gibi bir ünvan müşterinin aklında soru işaretleri bırakmanın yanı sıra bu sektörde sürekli çalışmayacak, gelip geçici bir firma ismi algılanmaktadır.
Bu şartları sağlayan bir şirket kurulumu yapıldıktan sonra ofis/büro hazırlığı yapılmalıdır. Bu bölümde bir HOMEOFFICE maliyetleri açısından uygun görünecek olsa bile dezavantajları sebebi ile önerilmez. İster büro ister homeoffice çalışacak olun, dış ticaret şirketinin amacı ÜRETİCİ/TOPTANCI ile MÜŞTERİ arasındaki köprüyü kurmaktır. Aşağıda bir dış ticaret girişimcisinin bu köprüyü kurmak için kullanacağı ekipman ve malzemeleri arasından vazgeçilmez olanların listesi verilmiştir.
.Bilgisayar
.İnternet Bağlantısı
.Yazıcı
.Telefonlar (En az bir tanesi çevirmeli tip olacak şekilde)
.Telefon Hattı (En az 2 hat + Faks Hattı)
.Telesekreter Cihazı
.Teleks / Faks Makineleri
.Daktilo Makinesi
.Hesap Makinesi (12 Digit)
.İngilizce Tarih Mühürü (yyyy.mm.dd formatında)
.ORGINAL, COPY, SAMPLE Kaşeleri
.Firma Kaşesi
.Fotokopi Makinesi